Svaigi spiestas sulas

Svaigi spiestas sulas

Ābolu sula  Ananāsu sula  Apelsīnu sula  Biešu sula  Bumbieru sula  Burkānu sula  Greipfrūtu sula  Kivi sula Mango  sula Melones sula  Selerijas sula  Dzērveņu sula  Gurķu sula Kāpostu sula  Kartupeļu sula  Ķirbju sula  Sīpolu sula Spinātu sula  Tomātu sula Sulu kokteiļi

Lai kā būtu, svaigas sulas mēs varam iegūt cauru gadu. Protams, vislabāk ir lietot sezonas augļus un dārzeņus. Bet kā pareizi tās lietot, kad un kādos daudzumus, cik bieži? Sabiedrība bieži vien rada modes kliedzienus ne tikai apģērba un kosmētikas jomā, bet arī pārtikas produktu jomā. Bet svaigas augļu un dārzeņu sulas lietotas jau senākos laikos, bet mūsdienās tās savu šarmu atguva salīdzinoši nesen. Protams, ir cilvēki, kas vienmēr ir lietojuši svaigi spiestas sulas, bet tieši kā modes saucienu uztura pasaulē to visu aizsāka Pols Bregs ar savu pirmo grāmatu par šo tēmu. Veselīga dzīvesveida piekritējs un sludinātājs Pols Bregs grāmatā mudināja ēst vairāk augu valsts produktus un dzert svaigas sulas, periodiski badoties un ieturēt atslodzes dienas, kā arī regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Svaiga sula ir neaizvietojams vitamīnu un citu organismam svarīgu mikroelementu avots. Svaigas sulas ietekme uz organismu Visas svaigās sulas satur bioloģiski aktīvas vielas, kuras uzreiz uzsūcas kuņģa un zarnu traktā, un ir iesaistītas bioķīmiskajos procesos, tai skaitā – vielmaiņas. Svaigi spiestas augļu, dārzeņu sulas nodrošina organismu ar nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzumu, tā spēcinot imunitāti. Sulas organismam ir daudz vieglāk pārstrādāt nekā šos augļus vai dārzeņus. Vietējie augļi un dārzeņi sulas pagatavošanai ir daudz vērtīgāki, jo satur organismam pazīstamākas un nepieciešamākas vielas. Pavasarī jāizmanto iespēja dzert bērzu sulu. Ziemā var lietot ne vien pagrabā uzglabātus dārzeņus, bet arī saldētas ogas un augļus. Svaigi spiestas sulas ietekmē vielmaiņu, palīdzot organismam veidot šūnas, lai uzturētu nepieciešamos dzīvības procesus. Vairākumā gadījumu tas ir noderīgi – ja dzer sulas ar mēru. Bet ne tad, ja dzer tās litriem, tad tas kļūst pat kaitīgi. Dabīgās sulas stabilizē sārmu un skābju līdzsvaru asinīs, kas kļūst neregulārs, ja ir slimots ar infekciju slimībām. Tās satur visus ķīmiskos elementus, kuri būtiski nepieciešami mūsu organisma. Ar sulām mēs uzņemam daudz vērtīgu vielu vienkopus. Piemēram, lai izspiestu glāzi burkānu sulas, nepieciešami 4 – 6 burkāni. Vai tu dienā tīrā veidā apēstu 5 burkānus? Svaigi spiestās sulas ir kalorijām bagātas, tāpēc mīti par iespējamo ātro notievēšanu, lielākoties patiešām ir mīti. Taču ir atsevišķas sulas, kas pēc ilgāka lietošanas perioda tiešām mazina problēmas ar lieko svaru. Dārzeņu sulas papildina ķermeņa rezerves un atjauno spēkus. Tās ir bagātīgas ar minerālsāļiem. Piedalās šūnu veidošanā un to atjaunošanā. Augļu sulām piemīt spēja veikt vispārējo organisma attīrīšanu, izvadīt toksīnus un veicināt vielmaiņu. Tās satur daudz cukuru un vitamīnus. Piemērotas cilvēkiem, kuri strādā fiziski smagu darbu. Ideālais variants ir apvienot abas grupas un veidot dārzeņu – augļu kokteiļus. Nevajag mest ārā visus izspiestos biezumus, jo arī tur ir vērtīgās vielas. Daļu no tiem vari iejaukt gatavajā sulā. Atkarībā no sulas veida, tās satur noteiktus vitamīnus (vairāk augļu sulas) un minerālvielas (dārzeņu sulas). Abi sulu veidi ir nozīmīgi. Bet sulas satur arī citas tikpat noderīgas vielas, kam var būt neparedzama ietekme uz organismu dažādos apstākļos. Mēs nedrīkstam piemirst, ka mūsdienu apstākļos, mēs bieži vien lietojam dažādas ķīmiskas zāles. Daudzi pat visa mūža garumā. Mēs īsti nezinām, kā ķīmiskās vielas saprotas organismā ar ne mazāk aktīvajām bioķīmiskajām vielām, kas atrodamas sulu sastāvā. Jāuzmanās no seleriju un kāpostu sulas. Tās gan ir veselīgas, taču daudziem var radīt alerģiskas reakcijas. Sulu kombinācijas veido pēc savas gaumes. Piemēram, jauc kopā ķirbju un ābolu sulu, kam garšas uzlabošanai pievieno nedaudz greipfrūtu, apelsīnu vai dzērveņu sulas. Citrusaugļus labāk izmantot tikai kā garšas uzlabotājus. Pēc izspiešanas sulai var pievienot pa karotei biezumu. Arī pārējo sauso produktu var izmantot pankūkām vai salātiem, piemēram, samaisīt burkānus ar dzērvenēm un medu. Sulas vietā blenderī var gatavot tomātu biezeni, pievienojot dilles un pētersīļus. Arī zemenes vērtīgāk blenderēt un ēst ar karotīti. Tām var pievienot mellenes vai dzērvenes. Rotājot ar piparmētru lapiņām, būs saldais ēdiens! Šodien ir pilnīgi noteikti zināms, ka, piemēram, greipfrūtu sula satur vielu naringīns, kas spēj pastiprināt vai tieši otrādi – samazināt, atsevišķu zāļu darbību un ietekmi. Tas ir tāpēc, ka naringīns spēj apturēt to fermentu darbību aknās, kas izdalās atsevišķu zāļu iespaidā, kā rezultātā to skaits organismā uzkrājas un izraisa saindēšanos. Iznīcinot citus fermentus, naringīns samazina atsevišķu zāļu iedarbību. Tomēr naringīnam pašam par sevi ir laba iedarbība – tas aktivizē vielmaiņu un palīdz sadedzināt liekos taukus. Tieši tāpēc to tik daudzi iesaka pie diētas (ja nav kuņģa problēmas ). Sulai piemīt nozīmīgas dziednieciskas īpašības un tā atjauno enerģiju daudz labāk, nekā citas garastāvokli uzlabojošas vielas. No seniem laikiem ir zināms, ka ar svaigu augļu un dārzeņu sulām var ne tikai remdēt slāpes, bet arī ārstēties. Vēl 5000 gadus atpakaļ austrumu medicīna atklāja, ka sula pastiprina organisma dabīgās ārstnieciskās spējas un izmantoja sulu terapiju kā tradicionālu ārstēšanos un profilaksi. Vēl nekas nav izdomāts veselīgāks un slāpes veldzējošāks par tīru un svaigu ūdeni. Tas ir bez cukura, tam absolūti nav kaloriju, bet svaigi spiestai sulai to ir pietiekami. Dietologi brīdina, ka dzerot svaigi spiestas sulas nemanot cilvēks uzņem ievērojamu kaloriju un cukura daudzumu. Iedomājieties, jūs apēdat četrus apelsīnus vienu aiz otra. Diezgan daudz, vai ne? Tieši tik daudz apelsīnu nākas izspiest, lai iegūtu 250 ml. svaigi spiestas apelsīnu sulas. Cukurs ir atrodams pilnīgi visos augļos. Iedomājieties tikai, kā izrādās kopā ar glāzi apelsīnu sulas mēs iegūstam 20-25 gramu (4 tējkarotes) cukura! Tas ir vairāk kā kolas glāzē ! Tas ir tas iemesls, kāpēc uztura speciālisti iesaka remdēt slāpes ar ūdeni, tēju un ja jau dzert sulu, tad tikai vienu glāzi svaigi spiestas sulas dienā. Svaigi spiestām sulām piemīt visi augstāk pieminētie plusi, bet pirmkārt, tie ir 95% no visām barības vielām, kas palielina baudu no sulas patīkamās garšas. Šķidrumi, kas ir izspiesti no svaigiem augļiem un dārzeņiem, veido nozīmīgu, labi sabalansēta uztura daļu. Svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas var viegli izmantot kā vitamīnu un minerālu avotu, jo šādas sulas ātri iesūcas asinsritē, tādā veidā īpaši ātri bagātinot organismu ar viegli pārstrādājamām barības vielām. Kādi tad ir tie galvenie noteikumi, pagatavojot un lietojot svaigi spiestas sulas:

  • Svaigi pagatavotu sulu ir jādzer jau uzreiz, jo bioloģiski aktīvas vielas sāk noārdīties jau pēc pāris minūtēm. Svaigi spiesta sula ir dzīva apmēram 20 minūtes. Vēlāk tajā veidojas dažādi, arī kaitīgi, savienojumi un vērtīgās vielas zaudē savas aktīvās īpašības. Izņēmums ir biešu sula – to pēc spiešanas ir jāievieto ledusskapī uz 2 stundām, lai vielas, kas varētu kaitīgi ietekmēt organismu, izšķīstu. Nekavējoties pēc spiešanas jādzer ābolu sula, jo augļos ir ļoti daudz dzelzs, kas gaisā ātri oksidējas
  • Svaigi spiestas sulas ir jādzer 30 – 40 minūtes pirms ēšanas, ne vēlāk, tad tās iedarbība būs vislabākā, jo ātri iesūcas tukšā dūšā un bioķīmiskie procesi sāk darboties. Pēc ēšanas sulas labāk nedzert. Jo īpaši augļu sulas, jo tad tās, sajaucoties ar pārtiku, var veidot lielu gāzu daudzumu zarnās.
  • Var pa vidu ēdienreizēm.,jo svaigās sulas vairāk tiek klasificētas kā ēdiens, nekā dzēriens. Labāk, ja tās dzeršanu uzskata par atsevišķu ēdienreizi. Tas īpaši lietderīgi, ja ir paradums ieturēt maltītes vēlu naktī vai, kad negribas ēst brokastis.
  • Sula nav vēlama arī ēšanas laikā. Apmēram 20 minūtes pirms un pēc sulas lietošanas nevajadzētu dzert ūdeni, jo tas vājina sulas vērtīgās īpašības.
  • Vienā reizē nav vēlams izdzert vairāk par 400 mililitriem, bet, ja ar sulu aizstāj atsevišķu ēdienreizi, var lietot pat līdz diviem litriem. Bet uztura speciālisti iesaka remdēt slāpes ar ūdeni, tēju un ja jau dzert sulu, tad tikai vienu glāzi svaigi spiestas sulas dienā,jo sula satur gan vitamīnus, gan balastvielas un šķiedrvielas dzerot daudz sulas, uzņemam daudz kaloriju.
  • Ja sula par stipru, atšķaidi ar minerālūdeni.
  • Lai sāktu uzturā lietot kādu produktu, ir svarīgi noskaidrot, kāda ir tā iedarbība uz organismu un kādu labumu tas var dot tev. Svaigi spiestās sulas ir bagātīgs vitamīnu avots un ārstniecības līdzeklis. Tās jāsāk lietot pakāpeniski, nelielos daudzumos. Dzer tikai tās sulas, kas garšo vai neizraisa nepatiku. Organisms zina, kas tam nepieciešams, un, ja dzeršana nesagādā baudu, nevajag lietot sulu tikai labo īpašību dēļ.
  • Sulu vislabāk dzert caur salmiņu un pēcāk muti izskalot ar ūdeni. Lielais organisko skābju daudzums sulās, mīkstina un iznīcina cietos zobu audus. Tieši tāpēc zobārsti neiesaka pēc sulu dzeršanas uzreiz tīrīt zobus ar zobu birsti. Tikai izskalot muti ar ūdeni.
  • Dārzeņu sulas (izņemot tomātu ) nedrīkst lietot lielos daudzumos, tās labāk ir sajaukt ar augļu sulām, piemēram, ābolu. Burkānu un biešu sula šādos kokteiļos nedrīkst būt vairāk kā trešdaļa no kopējā porcijas daudzuma. Pie biešu sulas ir jāpierod pakāpeniski: sākot ar nelielu daudzumu, ko atšķaida ar ūdeni, jo daži cilvēki nepanes biešu sulu.
  • Sulas no augļiem, kuriem ir kauliņi ( ķiršu, aprikožu, plūmju, persiku ), nav ieteicams jaukt ar citām sulām. Bet sulas, kuras satur sēkliņas ( ābolu, vīnogu, jāņogu ) var droši jaukt ar citam sulām. Piemēram, ābolu sula labi sader ar dārzeņu sulām: biešu, kāpostu, burkānu utt..


Par vitamīniem augļos un ogās A vitamīns Dzelteni sarkanajās ogās un augļos, it īpaši smiltsērkšķos, atrodamais A vitamīna provitamīns jeb beta karotīns darbojas kā antioksidants un ir nepieciešams redzes procesos, veicina ādas un gļotādu atjaunošanos, kaulaudu un zobu veidošanos un matu augšanu, pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, palīdz pret alerģijām, kā arī stiprina imunitāti, īpaši veciem cilvēkiem. A vitamīnu satur gandrīz visi augļi un ogas, vislielākos daudzumos tas atrodams aprikozēs, ērkšķogās, plūmēs, vīģēs, persikos un mellenēs. Ieteicamā A vitamīna dienas deva ir 800 mg. E vitamīns Mežrozīšu un smiltsērkšķu ogas satur E vitamīnu, kas darbojas kā antioksidants, tas ir nepieciešamas asinsritei, muskuļu attīstībai un darbībai, sirds un muskuļu nodrošināšanai ar skābekli, veselīgas ādas saglabāšanai, imunitātes stiprināšanai, dzimumšūnu nobriešanai, normālai grūtniecības norisei. Augļi, kas satur visvairāk E vitamīna, ir kazenes, avenes, banāni, āboli un mellenes. Ieteicamā E vitamīna dienas deva ir 12 mg. K vitamīns K vitamīns nepieciešams normālai asins recēšanai, brūču ātrākai dzīšanai, ķermeņa šūnu normālai funkcionēšanai, kaulu normālam stāvoklim, tas sekmē kalcija piesaistīšanos kauliem, piedalās antigēnu-antivielu reakcijās. Augļi un ogas, kas satur daudz K vitamīna, ir zemenes, avokado un āboli. Ieteicamā K vitamīna dienas deva ir 75 mg. C vitamīns Upenes ir ar C vitamīnu visbagātākās ogas, tās satur vairāk nekā 200% ieteicamās diennakts devas, labs C vitamīna avots ir arī zemenes, smiltsērkšķi, kazenes, kivi, citrusaugļi un to sulas. C vitamīns ir nepieciešams, lai organisms spētu pretoties infekcijas slimībām, lai būtu elastīgi saistaudi, asinsvadi, vesela āda un smaganas. Darbojas kā dabiskais antioksidants. Tas veicina redzes uzlabošanos, uzlabo koncentrēšanās spējas un palīdz pret nogurumu, pasargā no stresa negatīvās ietekmes uz veselību un mazina alerģiskas reakcijas. Organismā neveidojas C vitamīna rezerves, tāpēc katru dienu jāēd ar šo vitamīnu bagāti augļi un ogas. C vitamīna lielāks daudzums nepieciešams sportistiem un smēķētājiem. Ieteicamā C vitamīna diennakts deva ir 80 mg. B grupas vitamīni Āboli, citrusaugļi, banāni, aprikozes un upenes satur B grupas vitamīnus, kas palīdz nervu sistēmas, gremošanas sistēmas normālai darbībai, sirdsdarbības uzturēšanai, smadzeņu darbībai un imunitātes stiprināšanai. Palīdz saglabāt veselīgus nagus un matus, uzlabo redzi, normalizē holesterīna līmeni asinīs un palīdz novērst mazasinību, ietilpst fermentu sastāvā, kas nepieciešami pārsvarā ogļhidrātu, bet arī olbaltumu un tauku maiņā, kā arī piedalās audu elpošanas procesos. Ieteicamās B grupas vitamīnu dienas devas: B1 – 1,1 mg; B2 – 1,4 mg; B6 –  1,4 mg; B12 –  2,5 mg; B3, B5  – 6 mg. Kalcijs Apelsīnos, aprikozēs, jāņogās un vīnogās atrodamais kalcijs ir vajadzīgas stipru kaulu, zobu, matu un nagu veidošanai. Nodrošina normālu muskuļu darbību un asins recēšanu. Piedalās imūnās sistēmas darbības nodrošināšanā. Ieteicamā kalcija diennakts deva ir 800 mg. Kālijs Upenes, āboli, banāni un citrusaugļi satur kāliju, kas nodrošina normālu nervu un muskuļu darbību, īpaši sirds muskuļa, normalizē asinsspiedienu. Uztur ūdens līdzsvaru organismā. Piedalās smadzeņu apgādē ar asinīm. Ieteicamā kālija diennakts deva ir 2000 mg. Magnijs Banānos, avenēs, aprikozēs un smiltsērkšķos atrodamais magnijs ir vajadzīgs nervu un muskuļu darbībai, kalcija, fosfora, B grupas vitamīnu darbībai organismā, nepieciešams insulīna sekrēcijai. Piedalās C vitamīna, kalcija un kālija regulācijā organismā. Ieteicamā magnija diennakts deva ir 375 mg. Dzelzs Avenes, zemenes, aronijas, āboli, bumbieri un aprikozes satur dzelzi, kas ietilpst asins hemoglobīna sastāvā, kurš iznēsā skābekli uz visām ķermeņa šūnām. Dzelzs nepieciešama imunitātes nodrošināšanai, ietilpst savienojumos, kas piedalās aknu atindēšanas procesos. Ieteicamā dzelzs diennakts deva ir 14 mg. Jods Jods ietilpst vairogdziedzera hormonu sastāvā, kas nepieciešams vairogdziedzera normālai darbībai, lai nodrošinātu normālus organisma vielmaiņas procesus, piedalās svara regulēšanā. Tas nepieciešams veselīgai ādai, matiem un nagiem, ir atrodams lielākos daudzumos ananasos un aronijās. Joda daudzums augļos un ogās atkarīgs no augsnes. Ieteicamā joda diennakts deva ir 150 mg. Varš Bumbieri, dzērvenes, ērkšķogas, ķirši, upenes un zemenes satur varu, kas veicina dzelzs transportu asinīs. Savienojumu veidā tas ir asins šūnās – eritrocītos, aknās, nierēs un šūnu mitohondrijos.  Vara trūkums kavē dzelzs izmantošanu, tāpēc rodas anēmija; tas piedalās veselīgu saistaudu veidošanā. Ieteicamā vara diennakts deva ir 1 mg. Antioksidanti Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kas novērš vai aizkavē nevajadzīgus un kaitīgus oksidēšanās procesus audos, pasargā mūs no brīvajiem radikāļiem, pirms tie paspējuši nodarīt ļaunumu organismam – bojāt šūnas un novājināt imūnsistēmu. Antioksidanti kavē un pasargā no audzēju un sirds un asinsvadu slimību rašanās un attīstības. Pasargā arī vitamīnus un taukus no oksidēšanās gan dažādos gatavos pārtikas produktos, gan arī svaigos augļos un dārzeņos to uzglabāšanas laikā. Balastvielas Balastvielas ir uzturvielas, kas nesadalās un neuzsūcas gremošanas traktā. Augļos un ogās esošās balastvielas organismā veicina zarnu peristaltiku, samazina holesterīna līmeni asinīs, palēnina uzturvielu uzsūkšanos, piemēram, nedaudz samazina tauku un holesterīna uzsūkšanos, diabēta slimniekiem tas ir labs līdzeklis pret strauju cukura līmeņa celšanos pēc ēšanas, mazina toksisko vielu iedarbību. Katru dienu ar uzturu ieteicams uzņemt 30–40 gramu balastvielu. 100 gramu ābolu satur 2,3 g balastvielu. 100 gramu upeņu satur 6,8 g balastvielu. 100 gramu aveņu satur 4,7 g balastvielu. 100 gramu jāņogu satur 3,5 g balastvielu. 100 gramu zemeņu satur 1,6 g balastvielu. 100 gramu apelsīnu satur 1,6 g balastvielu. 100 gramu banānu satur 1,8 g balastvielu. Sulu spiede2

Sulu veidi

Ābolu sula

Ābols

Sastāvs

Āboli satur C, B6, B2, P, C vitamīnus, karotīnu, tajos ir daudz kālija, dzelzs, magnija, kalcija, pektīna, cukura un organisko skābju. Ābols ir tas auglis, kuru vajadzētu izmantot pilnībā, jo sēkliņās ir ļoti daudz joda, serdē – minerālvielas, bet ābolu mizās – vitamīni

Vērtīgās īpašības

  • Lielisks līdzeklis pret sklerozi
  • Ābolu sula labi nostiprina sirds un asinsvadu sistēmu
  • Ieteicama garīga darba darītājiem
  • Svaigi izspiesta sula satur lielu pektīna daudzumu, kas zarnu traktā veido želejveidīgu masu, kura uzsūc dažādas indes un aktivizē zarnu trakta darbību. Tieši tāpēc ābolu sula ir zarnu trakta darbības regulētājs un ir ieteicama aizcietējumu un gremošanas traucējumu gadījumā
  • Labs profilakses līdzeklis pret nierakmeņiem, aktivizē nieru darbību
  • Augstais cukura un organisko skābju saturs veicina ātru atjaunošanos pēc fiziskas slodzes
  • Pateicoties lielajam minerālu skaitam ābolu sula ir īpaši veselīga ādai, matiem un nagiem
  • Ābolos esošie fitonutrienti novērš tādas neirodeģneratīvās galvas smadzeņu slimības kā Parkinsona un Alcheimera slimības
  • Paaugstina organisma pretestību saaukstēšanās, infekciju un citām slimībām.
  • Sula – organisma attīrītājs.
  • Samazina holesterīna līmeni asinīs un izvada no ķermeņa smagos metālus.
  • Aizkavē nierakmeņu veidošanos.
  • Ābolu sula ieteicama smēķētājām, jo uzlabo elpošanas orgānu darbību.

Papildus

  • Ābolu sulu ir labi dzert viesību laikā
  • Svara samazināšanai ieteicams izdzert 2 litrus sulas dienā
  • Pārlieka ābolu sulas lietošana var izraisīt gāzu veidošanos zarnu traktā.
  • Ar ābolu sulu var papildināt gandrīz jebkuru dārzeņu sulu, kurai vēlies padarīt patīkamāku un maigāku garšu.


Ananāsu sula

Ananās

 

Sastāvs

Ananāsu sula satur unikālu dabas vielu – bromelainu, kas ir lielisks dabīgais tauku dedzinātājs un organisma atjaunotājs. Bez tam, ananāsu sula ir lielisks C vitamīna un minerālvielu (kālija un vara sāļu) avots. Tā ir salīdzinoši bagāta ar kalciju, magniju, fosforu, dzelzi, vitamīniem B1, B2, PP un provitamīnu A.

Vērtīgās īpašības

  • Ananāss paaugstina serotīna saturu asinīs, kas pamazina bada sajūtu
  • Ananāsu sula atjauno organismu, attīra asinsvadus no holesterīna plātnītēm, veicina olbaltumvielu uzņemšanu, kavē trombu veidošanos. Ananāss satur gremošanas fermentu bromelīnu, kas šķeļ olbaltumvielas, tāpēc īpaši labi palīdz tikt galā ar zivi, gaļu, skābpiena produktiem un pākšaugiem. Pēc bagātīgas maltītes uzdzerot ananāsu sulu vai apēdot šķēli svaiga ananāsa tiks novērsta smaguma sajūta kuņģī
  • Pozitīvu ietekmē aizkuņģa dziedzera darbību, stimulē zarnu trakta darbību, veicina pigmentācijas plankumu izzušanu un izvada šķidrumu no organisma
  • Ananāsu sula tiek lietota piepampumu samazināšanai nieru un sirds-asinsrites sistēmas slimību gadījumos. Ananāss ir labs pretcingas un vitamīnu līdzeklis pateicoties lielam askorbīnskābes daudzumam augļa mīkstumā. Ananāsu sula sniedz labu ārstniecisku efektu anēmiju gadījumos
  • Ananāsu sula satur unikālu dabas vielu – bromelainu, kas ir lielisks dabīgais tauku dedzinātājs.

Papildus

  • Ananāsu sula ir jādzer ēdienreizes laikā
  • Cilvēkiem, kuri sirgst ar čūlas slimībām un gastrītu, vajadzētu būt uzmanīgākiem ar ananāsu sulas lietošan

 Apelsīnu sula

Apelsīns

 

Sastāvs

Apelsīnu sula satur A vitamīnu, C (askorbīnskābi), nelielu daudzumu vitamīnu K, E, B6, B2, B1, biotīnu, folijskābi, inositolu, niacīnu, bioflonaīdu un 11 aminoskābes. Apelsīnu sula satur arī minerālus: kalciju, hlorīnu, fosforu, kāliju, varu, fluorīdu, dzelzi, magniju un cinku.

Vērtīgās īpašības

  • Citrusaugu sula ir izslavēta ar augstu C vitamīna saturu, tāpēc tas ir lielisks profilakses līdzeklis gripas un saaukstēšanās slimību gadījumos (paaugstina imunitāti un iznīcina baktērijas)
  • Apelsīnu sula nostiprina asinsvadus, pazemina augstu spiedienu, uzlabo asinsriti, tieši tāpēc, tā ir ieteicama hipertonijas gadījumā
  • Regulāra apelsīnu sulas lietošana veicina asins sastāva uzlabošanos, nostiprina sirdi un plaušas
  • Sulas lietošana uzlabo gremošanu
  • Apelsīnu sula ieteicama garīgas slodzes laikā, jo tā aktivizē smadzeņu darbību
  • Regulāra apelsīnu sulas lietošana stimulē jaunu šūnu veidošanos
  • Šī citrusauga sulas lietošana veicina tauku sadegšanu.

Papildus

  • Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta ar paaugstinātu skābes līmeni un zarnu trakta traucējumu gadījumos, labāk nelietot apelsīnus, bet gan atšķaidīt sulu uz pusēm ar ūdeni
  • Nav ieteicams sulu lietot tukšā dūšā, labāk pirms sulas lietošanas iedzert nedaudz silta ūdens vai arī kaut ko apēst.


Biešu sula

Biete

 

Sastāvs

Biešu sula satur lielu cukura daudzumu, tajā ir arī C, P, B1, B2 un PP vitamīni. Ievērojamos apjomos tā satur kālija, magnija, mangāna un dzelzs sāļus.

Vērtīgās īpašības

  • Biešu sula var tikt lietota kā spēcīgs enerģijas dzēriens, palielinot cilvēka izturību
  • Sula ieteicama cilvēkiem, kuri cieš no metaboliskiem traucējumiem, sirds asinsvadu sistēmas traucējumiem un elpvadu slimībām
  • Hlors, kura saturs sarkanajā bietē ir 8%, ir lielisks līdzeklis aknu, nieru un žultspūšļa attīrīšanai
  • Biešu sula satur daudz pektīna (viela, kura slavena ar savu spēju šķelt taukus)
  • Sula ļoti vērtīga ir asins sastāva uzlabošanai, īpaši sarkano asins ķermenīšu – eritrocītu, veidošanai. Biešu sula īpaši ieteicama gadījumos, ja ir paplašinātas vēnas, tromboflebīts, asins sabiezējumi, hipertonija un dažādi sirds darbības traucējumi. Kālijs ir visu organisma fizioloģisko funkciju barība, sarkanajā bietē kālija saturs ir līdz pat 20%
  • Biešu sula ir bagāta ar dzelzs organiskajiem sāļiem, to iesaka grūtniecēm, kā arī menstruāciju un klimaksa laikā
  • Biešu sula bez sāpēm šķeļ akmeņus žultspūslī un neorganisko kalciju, kurš uzkrājies asinsvados, aknās un citos orgānos. Biešu sula attīra žultspūsli un pat izšķīdina trombus.

Papildus

  • Pagatavošanas veids. Šī dzēriena sastāvā ietilpst biete. Svaigi izspiesta biešu sula satur kaitīgus savienojumus, kuri izjūk saskaroties ar gaisu. Tieši tāpēc pirms piegādāt Jums mēs šo sulu noturam atvērtā traukā ledusskapi vismaz 2-3 stundas
  • Tīra biešu sula var izraisīt galvas reiboņus un vemšanu, tāpēc to vajadzētu lietot atšķaidot uz pusēm ar burkānu, ābolu vai ķirbju sulām
  • Biešu sulu ieteicams lietot 20 – 30 minūtes pirms maltītes.


Bumbieru sula

Bumbiers

 

Sastāvs

Bumbieru sulas sastāvā ir ogļhidrāti, organiskās skābes, miecējvielas, no vitamīniem – pārsvarā C, P, karotīns un daudzi mikroelementi. No mikroelementiem bumbieru sula satur vanādiju, molibdenu, niķeli, fluoru, jodu un citus. Šķirnes, kuras agri nogatavojas ir bagātas ar magniju, vēlās šķirnes – ar dzelzi. Bumbieru sula ir vērtīgs organiskā cinka avots.

Vērtīgās īpašības

  • Bumbieru sula ir vērtīgs folijskābes avots. Tai ir liela loma asins sarecēšanā, bez tam tā ir ieteicama cilvēkiem, kuri sirgst ar mazasinību un asins slimībām
  • Bumbieru sula ir labs urīna dzenošs līdzeklis un tā sniedz baktericīdu ietekmi visam ķermenim
  • Ārsti iesaka bumbieru sulu cilvēkiem ar nieru problēmām
  • Šī sula satur lielu pektīna savienojumu daudzumu, kas uzlabo zarnu trakta un kuņģa darbību un izvada holesterīnu
  • Bumbieru sula ir ieteicama cilvēkiem kas cieš no aptaukošanās, jo tā regulē gremošanu un tai piemīt antiseptiska, antibakteriāla un sāpes remdējoša iedarbība
  • Bumbieru sula noņem nervu spriedzi un uzlabo garastāvokli
  • Bumbieru sulu iesaka karstuma mazināšanai neirītu un cistu gadījumos, kā saistvielu, nostiprinošu un rētas dziedējošu līdzekli.

Papildus

  • Grūtniecības un zarnu trakta „vājuma” laikā bumbieru sulu nav ieteicams lietot
  • Bumbieru sula ir jālieto apmēram 20 minūtes pirms maltītes.


Burkānu sula

Burkāns

Sastāvs

Burkānu sula ir visbagātākā A vitamīna avots, tajā ir B, C, D, E vitamīni un dažādi minerāli – kalcijs, fosfors, kālijs, kobalts, nātrijs. Tajā ir daudz beta – karotīna. Vērtīgās īpašības

  • Šī sula ir bagāts A vitamīna avots, kuru organisms ātri uzņem
  • Sula uzlabo gremošanu un zobu, ādas, nagu, kaulu un matu struktūru
  • Burkānu sula ir lielisks līdzeklis cīņā ar čūlas slimībām un vēzi
  • Burkānu sulai ir svarīga loma aknu attīrīšanā. Regulāra sulas dzeršana palīdz aknām atbrīvoties no vecās žults un liekajiem taukiem
  • Burkānu sula uzlabo organisma aizsargspējas acu, mandeļu, galvaskausa sejas dobumu un elpošanas orgānu slimību gadījumā, ir izcils enerģijas un spēka avots un aizsargā nervu sistēmu
  • Burkānu sula ieteicama dažu zarnu trakta slimību gadījumos, kuras ir saistītas ar vairāku elementu iztrūkumu, kuru ir pietiekami svaigā burkānu sulā
  • Mātēm, kuras baro bērnu ar krūti ieteicams katru dienu lietot burkānu sulu lielā daudzumā, tas labvēlīgi ietekmē piena kvalitāti, jo bieži gadās, ka tajā trūkst daži veselībai nepieciešami elementi. Pēdējos grūtniecības mēnešos burkānu sula ir īpaši ieteicama, jo tās lietošana samazina risku piedzimstot saslimt ar sepsi. Ir pierādīts, ka ikdienā izdzerot puslitru burkānu sulas tas sniedz daudz lielāku labumu, nekā kalcija preparātu lietošana
  • Burkānu sulas lietošana kombinācijā ar atrašanos saulē vai sauļošanos solārijā nodrošina noturīgāku un ātrāku iedeguma efektu.

Papildus

  • Tīru burkānu sulu jālieto ārpus ēdienreizēm
  • Katrai sulas glāzei ieteicams pievienot nedaudz eļļas vai saldo krējumu (apmēram pus tējkaroti), lai karotīns pārvērstos A vitamīnā
  • Ilgstoši lietojot burkānu sulu iespējama ādas audu iekrāsošanās
  • Nav ieteicams lietot vairāk par puslitru burkānu sulas dienā.


Greipfrūtu sula

greipfrūts

Sastāvs

Greipfrūts satur: ogļhidrātus, cukuru, pārtikas šķiedras, taukus, proteīnus, vitamīnu B1, riboflavīnu (vitamīns B2), vitamīnu B3, vitamīnu B5, vitamīnu B6, vitamīnu B9, C vitamīnu, kalciju, dzelzi, magniju, fosforu, kāliju, cinku, mangānu. Greipfrūtu sula ir neparasti bagāta ar dzīvībai svarīgiem vitamīniem, karotīnu, kāliju, kalciju un organiskajām skābēm.

Vērtīgās īpašības

  • Greipfrūti labi izvada no organisma lieko šķidrumu, aktivizē tauku sadegšanas procesu, palīdzot notievēt un izvadīt no organisma sārņus
  • Greipfrūtu sula ir īpaši vērtīga fiziskas un garīgas slodzes laikā – nostiprina centrālo nervu sistēmu un palīdz izvairīties no gurdenuma, miegainības un reiboņiem
  • Tā uzlabo apetīti un gremošanu, ieteicams hipertonijas gadījumā, jo pazemina asinsspiedienu
  • Labi regulē holesterīna līmeni asinīs
  • Greipfrūts ieteicams aterosklerozes gadījumā un palīdz no tās izvairīties
  • Greipfrūts labvēlīgi ietekmē zobus un smaganas
  • Greipfrūts satur naringīnu, kurš atrodas tieši zem mizas un greipfrūta daivu plēvītēs. Tas uzlabo un aktivizē aknu darbību, līdz ar to, arī tauku sadedzināšanu. Tieši tāpēc, regulāri lietojot greipfrūtu, liekie kilogrami pazūd dabīgā ceļā
  • Greipfrūta sula palīdz izvairīties no nierakmeņu veidošanās un ieteicama to izvadīšanai no organisma. Greipfrūts ir ļoti ieteicams cukura diabēta slimniekiem. Greipfrūtam piemīt pretiekaisuma un pretdrudža īpašības un tas pasargā no gripas un saaukstēšanās
  • Greipfrūta ēteriskā eļļa palīdz pieveikt apātiju, asina prātu un uzmanību.

Papildus

  • Greipfrūta sula jālieto apmēram 20 minūtes pirms maltītes. Šajā citrusaugā esošās skābes var stipri samazināt kuņģa pH līmeni un izraisīt nepatīkamas sajūtas. Tāpēc cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sekrēciju ieteicams izdzert ar ūdeni atšķaidītas greipfrūtu sulas glāzi pāris minūtes pēc maltītes
  • Pastāv risks, ka lietojot kopā ar dažiem medikamentiem greipfrūtu sula var izrādīties kaitīga. Tā var izraisīt sirds slimību ārstēšanai izrakstīto preparātu, kā arī antidepresantu un antibiotiku pārdozēšanu. Iemesls ir tāds, ka greipfrūtu sula tiek izvadīta no organisma ilgā laika posmā (aptuveni 48 stundas) un aktīvi ietekmē aknu darbību, apgrūtinot dažu medikamentu pārstrādi. Greipfrūtu cienītājiem vajadzētu pakonsultēties ar ārstu, jo iespējams, ka ārstēšanās laikā vajadzētu atteikties no tiem ja nepastāv iespēja medikamentus aizvietot ar citiem.


Kivi sula

Kivi

 

Sastāvs

Kivi sula ir bagātīgs C vitamīna avots. Kivi satur cukuru, organiskās skābes, pektīnvielas, šķiedrvielas, flavonoīdus, fosforu, betakarotīnu un folijskābi. Kivi sastāvā ir arī A, D, Е, В2, В3, В6 vitamīni, daudz kālija, lieli magnija krājumi un ir arī bagātīgs dzelzs avots, kas padara kivi īpaši veselīgu. Kivi sastāvā ir arī augšanas ferments aktinidīns, kas uzlabo olbaltumvielu uzņemšanu.

Vērtīgās īpašības

  • Kivi satur lielu daudzumu C vitamīna, kas veicina rētu sadzīšanu un normālu imūnsistēmas funkcionēšanu. Kivi pasargā organismu no infekcijām
  • Kombinācijā ar magniju C vitamīns veicina sirds darbību
  • Kivi ir ļoti veselīgs sejas ādai, tam piemīt ne tikai tonizējošs, bet arī ārstniecisks efekts, tas padara ādu daudz stingrāku, savelk to un padara jaunāku
  • Kivi pieder pie tiem augļiem, kuru lietošana samazina onkoloģisko un sirds asinsvadu saslimšanas risku, pie kurām pieder tādas nopietnas slimības kā koronārā nepietiekamība un hipertonija
  • Kivi satur daudz minerālo sāļu un šķiedrvielas, kuras veicina holesterīna izvadīšanu no organisma un normalizē gremošanu
  • Kivi satur daudz enzīmu, kas paātrina artērijas nosprostojošo tauku sadegšanu, samazinot trombu veidošanās risku. Enzīmi veicina nostiprinošo kalogēnšķiedru veidošanos
  • Tieši svaigi izspiesta sula, kura tiek lietota četras nedēļas pēc kārtas, veicina trombu ārstēšanu un profilaksi, samazinot taukskābju līmeni asinīs par 15%.

Papildus

  • Jāņem vērā organisma īpatnības, jo ir iespējama alerģiska reakcija
  • Ārsti iesaka dzert kivi sulu katru dienu
  • Kivi sulu iesaka lietot 20 – 30 minūtes pirms maltītes.


Mango sula

Mango

 

Sastāvs

Saldo garšu šim auglim nodrošina cukurs (fruktoze, saharoze, maltoze, glukoze, ksiloze, mannogeptuloze un sedogeptuloze), kura saturs auglī ir 14,8 g/100 g. Magno satur vitamīnus B1 (4%), B2 (4%), B5 (4%), B6 (10%), folijskābi – B9 (4%), vitamīnus E, D un C.

Vērtīgās īpašības

  • Mango sulu ieteicams lietot redzes orgānu dažādos saslimšanas gadījumos (radzenes sausums, vistas aklums, refrakcijas anomāliju gadījumā)
  • C vitamīns, kas ir zaļos mango augļos ir lielisks līdzeklis pret avitaminozi
  • Šo sulu izmanto kā vitamīnu kompleksu, kas pastiprina organisma spēju pretoties slimību izraisītājiem un stiprina imunitāti. Pirmkārt tas ir saistīts ar sulas spēju atjaunot gļotādu epitēlijšūnas, kas paaugstina organisma izturību pret vīrusu infekciju uzbrukumiem
  • Iesaka lietot kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumu gadījumā. Mango sulas lietošana katru dienu palīdz novērst aizcietējumu, diareju, manāmi samazinās hemoroīdus, novērsīs žults nosprostojumu un attīrīs aknas
  • Mango sula ir profilaktisks līdzeklis pret onkoloģiskām slimībām, it īpaši resnās un taisnās zarnas, priekšdziedzera, piena dziedzera, aizkuņģa dziedzera, kuņģa un dzemdes kakla vēzi (pateicoties C un E vitamīniem kombinācijā ar šķiedrvielu un karotīnu).

Papildus

  • Negatavu augļu sula var sakairināt kuņģa-zarnu trakta gļotādu un izraisīt kolikas. Tāpēc šo sulu vajadzētu atšķaidīt ar ūdeni un nav ieteicams lietot gastrīta un kolītu gadījumos
  • Nogatavojušos augļu sula (īpaši ar mīkstumu) lietojot to lielos daudzumos noved pie aizcietējumiem un alerģiskām reakcijām (nātrene).


Melones sula

 Melone

Sastāvs

Melones sulas sastāvā ir karotinoīdi, magnijs, fosfors, kalcijs, varš un kobalts. Melones sula satur daudz folijskābes, askorbīnskābes un karotīna. Pēc kalcija satura melones sula ir pirmajā vietā starp visām augļu un dārzeņu sulām. Lielais kalcija saturs veicina kaulu, zobu un nagu veselību. Dzelzs saturs šajā sulā ir tāds pats kā šī mikroelementa saturs sīpolā un redīsā.

Vērtīgās īpašības

  • Melones sula ir ļoti labs līdzeklis slāpju remdēšanai, nervu sistēmas un kuņģa – zarnu trakta nomierināšanai, kā arī ūdens-sāļu balansa normalizēšanai
  • Ārstnieciski profilaktiskos nolūkos melones sulu iesaka kā vispārstiprinošu, nomierinošu, urīndzenošu un vieglu caurejas līdzekli, kā arī asinsriti stimulējošu, antisklerotisku un pat pretreimatisku līdzekli
  • Melones sula lieliski iztīra nieres un kopā ar urīnu izvada sārņus
  • Melones sulai piemīt pretalerģiskas īpašības, alerģijas gadījumā iesaka ieiet siltā vannā, kurai ir pievienota glāze sulas
  • Meloni izsenis lieto kuņģa sāpju gadījumā, bez tam tiek uzskatīts, ka melones lietošana depresijas gadījumā uzlabo stāvokli
  • Ja nav pretēju norādījumu, melones sulu ieteicams dzert trīs reizes dienā pirms maltītes, pievienojot vienai glāzei sulas vienu ēdamkaroti medus.

Papildus

  • Der atcerēties, ka pārlieku daudz lietojot meloni tas var izraisīt vēdera sāpes un kuņģa kairinājumu.


Selerijas sula

Selerija

 

Sastāvs

Lapas ir bagātas ar C vitamīnu, provitamīnu A un ēteriskajām eļļām. Sakņaugi satur vairāk nekā 4% cukura, kā arī kāliju, kalciju un fosforu. Visās auga daļās ir nikotīn un glutamīn skābes. Selerijas sula satur lielu magnija un dzelzs daudzumu, šī kombinācija ir ļoti vērtīga asins šūnu barība. Selerijas saknes satur ēteriskās eļļas, cieti, kālija, kalcija, fosfora, nātrija un magnija minerālos sāļus, etiķskābi, eļļas un skābeņu skābi, kā arī C, B1, B2 un PP vitamīnus.

Vērtīgās īpašības

  • Lielais organiskā nātrija procents veicina ogļskābās gāzes izvadīšanu no organisma un novērš priekšlaicīgu novecošanu
  • Veicina enerģijas pieplūdi organismā,
  • Veicina vielmaiņu, svara samazināšanu, spēku atjaunošanos
  • Uzlabo asinsrades procesus.
  • Selerija ir bagāta ar C vitamīnu, pasargā no daudziem vēža paveidiem, stiprina imūnsistēmu un palīdz pieveikt saaukstēšanās slimību simptomus
  • No selerijas var pagatavot dzērienu, kas veicina dzimumtieksmi un stiprina vīriešu potenci. Šim mērķim tiek sajaukti 100 g selerijas sulas ar 25 g ābolu sulas
  • Pateicoties lieliskajām urīna dzīšanas īpašībām, selerija palīdz urīndzimum sistēmas infekcijas slimību ārstēšanā un locītavu iekaisumu gadījumā
  • Labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu. Tajā saturošās ēteriskās eļļas nomierina un noņem saspringumu
  • Selerija satur arī aktīvos savienojumus, kas atslābina muskuļus un samazina stresa hormonu līmeni
  • Nervu darbības traucējumu gadījumā selerijas un burkānu sulas lietošana veicina ātru nervu audu atjaunošanos
  • Regulāra selerijas sulas lietošana attīra asinis un palīdz atbrīvoties no daudzām ādas slimībām
  • Selerijas sula tiek lietota dažādu alerģisku saslimšanu gadījumos, piemēram, nātrene, dermatīts, diatēze, malārija un cukura diabēts.

Papildus

  • Selerijas sulu ieteicams lietot 20-30 minūtes pirms maltītes


DZĒRVEŅU SULA

Dzērvene
Sastāvs Dzērvenes satur dažādas organiskās skābes, pektīnvielas, kāliju, dzelzi, kalciju, magniju un citas labas lietas Olbaltumvielas 0.06 g Ogļhidrāti 5.90g Tauki   1.03g Enerģētiskā vērtība 40.4 kcal / 169 kJ Vētīgās īpašības:

  • Mazina saaukstēšanās un infekciju slimības,
  • Stiprina asinsvadus, samazina holesterīna līmeni un uzlabo vielmaiņas procesus,
  • Iznīcina organismam nelabvēlīgos mikroorganismus,
  • Iedarbojas antibakteriāli un apkaro vīrusus.
  • Ieteicama nieru un urīnceļu slimību, kā arī saaukstēšanās ārstēšanai.
  • Piemērota diabēta pacientiem, bet nav ieteicama cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa skābumu un akūtām kuņģa saslimšanām.


Gurķu sula

Gurķis

  Sastāvs

100 g nemizotu gurķu vidēji satur:

  • 3,6 g ogļhidrātu;
  • 0,7 g olbaltumvielu;
  • 0,5 g šķiedrvielu;
  • 0,1 g tauku;
  • minerālvielas – kāliju, mangānu, magniju u.c.
  • C vitamīnu u.c.

Gurķu enerģētiskā vērtība ir 19 kcal/100g produkta. Vērtīgās īpašības

  • Veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, tāpēc ieteicama tūskas mazināšanai.
  • Normalizē asinsspiedienu, palīdz sirds slimību profilaksē un uzlabo atmiņu.
  • Var lietot bezmiega novēršanai, nervu sistēmas stiprināšanai un apetītes normalizēšanai.
  • Iznīcina baktērijas un slimību ierosinātājus zarnu traktā.


Kāpostu sula

 

Kāposts

Sastāvs Satur ogļhidrātus, vitamīnu С, folija skābi un dažādas aminoskābes. Ir arī kālija, nātrija, kalcija, magnija un dzelzs sāļi. Vērtīgās īpašības

  • Iznīdē mikrobus, stimulē kuņģa un zarnu trakta sieniņu epitēlijaudu atjaunošanos, uzlabo ēstgribu.
  • Ieteicama kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanai, kā pretiekaisuma līdzeklis ādas infekciju un brūču dziedēšanā.
  • Veicina vairogdziedzera darbību.
  • Ietekmē pigmenta veidošanos ādā un matos.
  • Veicina labu miegu un pašsajūtu.
  • Lai novērstu pastiprinātu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos, sulai var pievienot nedaudz ķimeņu novārījuma.
  • Kāpostu sula mazina ogļhidrātu pārvēršanu taukos, tāpēc ir ieteicama aptaukošanos gadījumos.
  • Sula ir labs attīrīšanās līdzeklis, palīdz no organisma lielā daudzumā izvadīt toksīnus.

Papildus

  • Pie kāpostu sulas tā vien prasās piebērt šķipsniņu sāls labākai garšai, bet tas mazinās ārstnieciskās īpašības.


Kartupeļi sula

Kartupelis

  Sastāvs Satur viegli asimilējošu cukuru, kurš vārot, pārvēršas cietē

100 g krāsnī cepti kartupeļi (ar mizu) satur:

  • 21 g ogļhidrātu (no tiem 17 g cieti);
  • 2,5 g olbaltumvielu;
  • 2,2 g šķiedrvielu;
  • 0,1 g tauku;
  • minerālvielas – kāliju, varu, mangānu, u.c.;
  • C vitamīnu, B grupas u.c.vitamīnus.

Krāsnī ceptu kartupeļu (ar mizu) enerģētiskā vērtība ir 91 kcal/100g produkta. Vērtīgās īpašības

  • Mazina kuņģa skābes izdali.
  • Palīdz novērst gremošanas problēmas, piemēram, gastrītu.
  • Bērniem veicina augšanu.
  • Stiprina nervu sistēmu un uzlabo asinsrades procesus.
  • Svaigi spiesta kartupeļu sula attīra organismu no sāļiem.
  • Lielos daudzumos nav ieteicama cilvēkiem ar cukura diabētu, lieko svaru un pazeminātu skābes daudzumu kuņģī, kā arī tiem, kas cieš no rūgšanas procesiem zarnu traktā.

Papildus

  • Labi der kopā ar burkānu un seleriju sulu.


Ķirbju sula

Ķirbis

  Sastāvs Ķirbju sula satur saharozi, veselīgas pektīna vielas, kāliju, magniju, kalcija sāli, kā arī dzelzi, varu un kobaltu. Vitamīnus С, В1, B2, В6, Е, beta – karotīnu. Ķirbis ir uzturvielu pārpilns dārzenis, un tā vērtīgākā sastāvdaļa, kas piešķir ķirbim to oranžo krāsu, ir beta karotīns – organisma antioksidants. Ķirbja saldā garša un sīkšķiedrainā struktūra ir labs pamats arī dažādu ēdienu gatavošanā. Pie tam ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī sēklas un ziedi.

100 g ķirbju satur:

  • 8,6 g ogļhidrātu;
  • 1,5 g šķiedrvielu;
  • 1 g olbaltumvielu;
  • 0,1 g tauku
  • minerālvielas – kāliju, varu, mangānu, dzelzi, magniju u.c.
  • A vitamīna provitamīnu, C vitamīnu, B grupas u.c. vitamīnus.

Ķirbju enerģētiskā vērtība ir 42 kcal/100g produkta. Vērtīgās īpašības

  • Dziednieciski iedarbojas uz procesiem nierēs, ir urīndzenošas īpašības.
  • Stiprina organisma aizsargspējas, stimulē vielmaiņu.
  • Ķirbju sula veicina labāku  kuņģa – zarna trakta darbību un  žults izdalīšanos.
  • Tiek rekomendēta cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām.
  • Atbrīvo organismu no liekā šķidruma un samazina asinsspiedienu.
  • Ieteicama mazuļiem, pirmo zobiņu augšanas laikā.
  • Ieteicama cukura diabēta slimniekiem un bērniem vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai.
  • Kopā ar medu sula noder nervu nomierināšanai un labam miegam.


Sīpolu sula

Sīpols

  Sastāvs Sīpolos ir daudz kālija, fosfora, kalcija un dzelzs. Nelielos daudzumos tie satur arī magniju, varu, cinku un sēru un daudz C vitamīna. Sīpolu īpatnējā un sīvā smarža un garša ir neaizvietojama daudzos ēdienos. Bez tam der atcerēties, jo spēcīgāka ir smarža un sīvāki ir sīpoli, jo tiem piemīt lielāks ārstnieciskais efekts. 100 g sīpolu vidēji satur:

  • 9,3 g ogļhidrātu;
  • 1,1 g olbaltumvielu;
  • 1,7 g šķiedrvielu;
  • 0,1 g tauku;
  • minerālvielas – kāliju, mangānu, fosforu, varu u.c.;
  • C vitamīnu, B grupas u.c. vitamīnus.

Sīpolu enerģētiskā vērtība ir 43 kcal/100g produkta. Vērtīgās īpašības

  • Labvēlīgi ietekmē gļotādas, nieru, urīnpūšļa un urīnizvadkanālu veselību.
  • Mazina alerģiskas reakcijas.
  • Palīdz pret saaukstēšanos un augšējo elpceļu slimībām.
  • Uzlabo garastāvokli.
  • Veicina asinsrades procesus un šūnu atjaunošanos, palīdz aktivizēt smadzeņu darbību, stiprina asinsvadus un nepieciešama saistaudu veidošanai.
  • Ārīgi (vienādās devās ar medu) lieto, lai nomāktu sēnīšu slimības (divas reizes dienā uzziež slimajai vietai).
  • Nav ieteicama cilvēkiem ar aknu, nieru un gremošanas sistēmas slimībām.

Papildus

  • Ļoti stipra sula, kas jālieto nelielos daudzumos.
  • Parasti kokteiļos, kombinējot ar citiem dārzeņiem.


Spinātu sula

Spināts

  Sastāvs Luteīns spinātu sastāvā uzlabo ādas mitrumu, tā uzlabojot ādas elastību. Spinātu sastāvā ir folija skābes sāļi, kuri samazina saslimšanas risku ar olnīcu vēzi. Spināti vieni no uzturvielām bagātākajiem un vērtīgākajiem dārzeņiem. Tas ir pārpilns ar vitamīniem un minerālvielām, kā arī satur nelielu daudzumu olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas padara tos par vienu no izcilākajiem dārzeņiem. 100 g svaigu spinātu vidēji satur:

  • 3,6 g ogļhidrātu;
  • 2,9 g olbaltumvielu;
  • 2,2 g šķiedrvielu;
  • 0,4 g tauku;
  • minerālvielas – mangānu, kāliju, magniju, dzelzi, varu, kalciju, fosforu, cinku u.c.;
  • K, C, E un B grupas vitamīnus, A vitamīna provitamīnu.

Spinātu enerģētiskā vērtība ir 30 kcal/100g produkta.   Vērtīgās īpašības

  • Vīriešiem uzlabo potenci, sievietēm – dzemdes funkcijas.
  • Veicina zarnu trakta darbību, novērš aizcietējumu un gāzu rašanos
  • Mmazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.
  • Uzlabo redzi.
  • Ieteicama mazasinības un pavasara noguruma mazināšanai, arī veselības stiprināšanai pēc smagas slimības.


Tomātu sula

Tomāts

  Sastāvs Tomātos ir ļoti specifiska viela likopēns – sarkanais tomāta pigments. Likopēns pozitīvā veidā var ietekmēt cilvēka gēnu kodu, imunitāti un paātrināt vielmaiņu, kā rezultātā samazinās jebkuras hroniskas slimības risks. Tomāti satur kalciju, magnātu, magniju, dzelzi, kobaltu, mobildēnu, cinku, jodu un A,C,D vitamīnus. 200.gr.tomātu satur dienas devu. 100 g tomātu vidēji satur:

  • 3,5 g ogļhidrātu;
  • 1,1 g šķiedrvielu;
  • 1 g olbaltumvielu;
  • 0,2 g tauku;
  • minerālvielas – kāliju, varu, mangānu, fosforu u.c.;
  • C, K vitamīnus, B grupas vitamīnus, A vitamīna provitamīnu.

Tomātu enerģētiskā vērtība ir 22 kcal/100g produkta. Vērtīgās īpašības

  • Uzlabo vielmaiņu
  • Pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, mazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām un palēnina novecošanos.
  • Veicina asins recēšanu, uzlabo sirds muskuļa darbību, redzi, gļotādas veselību un organisma aizsargfunkcijas pret vīrusiem, sēnītēm un baktērijām.

Papildus

  • ·         Tomātus ieteicams uzņemt ar olīveļļu, linsēklu eļļu un augu eļļu, jo eļļa palīdz uzņemt no tomāta vētīgās vielas.
  • ·         Nogatavināti tomāti satur laimes hormonu (sepronīnu). Šis hormons sniedz enerģiju un labsajūtu.


Sulu kokteiļi Lai sulu dzeršanu padarītu interesantāku un patīkamāku, meklē dažādus garšu savienojumus un nebaidies eksperimentēt. Galvenais, lai sulu dzeršana sagādātu prieku, nevis liktu tavai sejai savilkties visdažādākajās grimasēs, kamēr glāze ir iztukšota.   Rīta mundrumam Variants 1 3 burkāni, 1 ābols, 200 g selerijas saknes Sulu spiedē visu liek kopā, izspiež un dzer pa maziem malciņiem. Ja netraucē selerijas īpatnējā garša, ābolu var nelikt. Variants 2 4 burkāni, 1 liela biete, ēdamkarote medus, ½ tējkarote olīveļļas, 50 g dzērveņu Kad izspiestā biešu sula nostāvējusies, to sajauc ar tikko spiestu burkānu un dzērveņu sulu. Pievieno medu un eļļu, visu samaisa. Veselības dzēriens 2 vidēji lieli āboli, 1 ola, 1 tējkarote citrona sulas un cukura Ābolus saspiež sulā ar visām mizām un serdi. Pievieno cukuru, olas dzeltenumu un citrona sulu, visu saputo. Olas baltumu saputo atsevišķi, pieliek pie jau izveidotā kokteiļa. Visu viegli sajauc kopā. Biešu seleriju kokteilis 100 g selerijas saknes, 1 biete, 2 tējkarotes citronu sulas No selerijām izspiež sulu, liek uz pāris minūtēm saldētavā. Iepriekš sagatavotu biešu sulu lej glāzē, pievieno citrona sulu. Pa virsu liek sasalušu, sasmalcinātu seleriju sulu (kā ledu). Dzer nesamaisītu. Burkānu fizs 4 burkāni, 2 citroni, 2 olu baltumi, gāzēts ūdens, ledus No burkāniem un citroniem izspiež sulu, pievieno olu baltumus un 4 ledus gabaliņus. Visu kopā maisa šeikerī apmēram 2 minūtes. Lej glāzēs caur sietiņu, pasniedz uzreiz. Piena – sulas kokteilis 80 g piena, 100 g jebkāda svaigi spiesta sula, 2 tējkarotes cukura, vanilīns Pienam pievieno sulu, pūdercukuru un vanilīnu pēc garšas. Visu saputo mikserī. Ķirbju sulas kokteilis 200 g ķirbju sulas, 50 cidoniju sulas, 3 ēdamkarotes medus, 0,5 l minerālūdens, ledus, var pievienot ingveru Visas sastāvdaļas sajauc kopā, samaisa un pievieno ledu, cik vēlas

Citi kokteiļi

  1. mango sula – 34% Melones sula – 65% Piparmetru sula – 1%
  2. Ananāsu sula – 65% Kivi sula – 35%
  3. Ananāsu sula – 60% Persiku sula – 20% Bumbieru sula – 20%
  4. Apelsīnu sula – 50% Greipfrūtu sula – 40% Citronu sula – 10%
  5. Apelsīnu sula – 35% Burkānu sula – 30% Biešu sula – 35%
  6. Greipfrūtu sula – 30% Ābolu sula – 30% Persiku sula – 40%
  7. Ābolu sula – 40% Bumbieru sula – 30% Kivi sula – 30%
  8. Ābolu sula – 30% Burkānu sula – 30% Selerijas sula – 40%
  9. Ābolu sula – 30% Biešu sula – 40% Selerijas sula -30%